Закуската е най-важното хранене за деня. Докато някои се наслаждават на

...
Закуската е най-важното хранене за деня. Докато някои се наслаждават на
Коментари Харесай

8 причини да не пропускате закуската сутрин

Закуската е най-важното хранене за деня. Докато някои се любуват на изобилна закуска заран, други я пропущат заради късно ставане, липса на време и непрекъснато утринно бързане.

Мери Сабат, диетолог и персонален треньор, споделя: „ Ако хората пропуснат закуската, е по-вероятно да преядат по-късно вечерта или през нощта, когато телата им към този момент не се нуждаят от спомагателни калории. Тези късни вечерни хранения могат да доведат до инсулин пикове преди лягане и водят до струпване на мазнини ".

Ето какви са следствията от пропускането на утринното хранене:

Качване на тегло

Според проучване на негативните резултати от пропускането на закуска, хората, които пропущат утринното хранене, са по-склонни да напълнеят, което е контрапродуктивно за задачата им да отслабнат. Тези, които пропущат закуската, са склонни да ядат повече калории, наситени мазнини и елементарни захари на обяд и вечеря.

Доминик Андреоли  лекар по медицина, диетолог, споделя: „ Пропускането на закуска може да наруши равнищата на хормоните, изключително хормоните на глада - грелин и лептин, което може да докара до преяждане по-късно денем. Освен това пропускането на закуска покачва равнищата на хормона на напрежението кортизол. “

Елизабет Куин, квалифициран диетолог, споделя: „ Когато пропуснете закуската, вие сте в калориен недостиг през останалата част от деня. Тялото ви ще получи тази сила по един или различен метод. Колкото по-гладни сте, толкоз по-малко воля ще имате. "

Пропускането на закуска усилва желанието за сладки и мазни храни. Освен това, защото пристъпите на апетит ще бъдат много интензивни, в последна сметка ще поглъщате всичко, което ви попадне през целия ден.

Колкото по-високо е равнището на апетит, толкоз по-голямо е количеството употребявана храна, което ще докара до неизбежно преяждане в края на деня, пише Stylecraze.

Постоянната процедура на пропускане на закуска в последна сметка ще докара до наддаване на тегло, а не до загуба.

Висок риск от диабет вид 2

Проведено е изследване, с цел да се откри връзката сред питателните привички и здравето. В изследването, траяло към шест години, са взели участие 46 289 дами. Резултатите от изследването са зашеметяващи. Според тях дамите, които пропущат закуската, имат по-висок риск от развиване на диабет вид 2, в сравнение с тези, които се хранят всяка заран. Още по-лошо, работещите дами, които пропущат закуската, са с 54% по-склонни да развият диабет вид 2.

Пропускането на закуска може да повлияе на гените, участващи в циркадните часовници и метаболизма, и да докара до по-висока захар след хранене. По този въпрос обаче са нужни качествени изследвания.

Риск от сърдечно-съдови болести

Според изследване, оповестено в JAMA, мъжете, които пропущат закуската, са с 27% по-склонни да получат инфаркт спрямо тези, които закусват. Д-р Лия Кейхил, която управлява изследването, споделя, че степента на риск не е толкоз тревожна. Но тя също поддържа обстоятелството, че здравословната закуска може да понижи риска от инфаркт.

Известно е също, че хората, които пропущат закуската, са по-податливи на хипертония, което води до задръстване на артериите. Това ги излага на риск от сърдечни болести и инсулт.

Влияе отрицателно на настроението ви

Според изследване от 1999 година, оповестено в списание Physiological Behavior, пропускането на закуска може да повлияе отрицателно на силата и настроението. Британска изследователска група разгласява резултати от извършено изследване върху 144 здрави хора, които са гладували цяла нощ. Групата е била разграничена на три елементи. Някои хора са получавали здравословна умерена закуска заран, втората група е получавала единствено кафе, а третата не е получавала никаква закуска. След това групите са били следени в продължение на няколко часа. Според изследването групата, на която не е давана закуска, демонстрира най-лошите умения за памет и най-високото равнище на отмалялост. Няма забележителна разлика сред другите две групи.

Това значи, че пропускането на закуската може да намали енергийните ви равнища през целия ден и да повлияе отрицателно на паметта ви.

Влошаване на мозъчната функционалност

Проведени са две проучвания върху група юноши на възраст от 12 до 15 години. В едното изследване на групата е позволено да закуси, до момента в който в другото групата е помолена да се въздържа от ястие заран. Резултатите са забавни. Групата за закуска е посочила по-добра акуратност в теста за образно търсене, до момента в който групата без закуска е посочила неприятна централизация, което е попречило резултатите. Така е открито, че закуската повишава когнитивната функционалност.

И макар че изследването е извършено върху младежи, то елементарно може да бъде разширено и за възрастни.

Мигрена

Хипогликемия е медицински термин, употребен за разказване на ниска кръвна захар. Пропускането на хранене предизвика внезапен спад на равнищата на захарта, което провокира освобождение на хормони, които компенсират ниските равнища на глюкоза, само че въпреки това покачват равнищата на кръвното налягане, причинявайки мигрена и главоболие.

Пропускането на закуската усилва възможностите ви да получите мигрена заран, тъй че се пробвайте да планирате деня си по този начин, че да нахраните тялото си заран.

Косопад

Един от главните странични резултати от пропускането на закуска е косопадът. Да, храни с рисково ниско наличие на протеини могат да повлияят на равнищата на кератин, като потискат растежа на косата и предизвикват косопад. Закуската е най-важното хранене за деня и играе значима роля в стимулирането на растежа на космените фоликули. Така че, в случай че желаете да се радвате на буйна, плътна коса, би трябвало да предпочитате богата на протеини закуска всяка заран.

Забавяне на метаболизма

Според разнообразни изследвания, извършени по отношение на значимостта на закуската, хората, които ядат заран, имат по-висока скорост на метаболизма неподвижен. 

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР